Revenire în stil retro

Luni, chişinăuienii au avut ocazia să admire primul troleibuz din istoria capitalei. Acesta a fost adus în faţa primăriei, însă nu pentru a transporta călători, ci doar pentru a reaminti că acum 60 de ani, la Chişinău, a fost construită prima linie de troleibuz.
La 16 octombrie, ziua în care Regia Transport electric de pasageri (RTEC) va marca jubileul de 60 de ani, acest troleibuz va parcurge traseul celei dintâi rute pe care a efectuat-o în 1949: str. Toma Ciorbă – str. Svecinaia (din preajma Gării feroviare). „Relicva”, va fi urmată de un troleibuz modern, produs în 2006. Gheorghe Morgoci, şeful RTEC, consideră că astfel oamenii vor putea compara cum a evoluat transportul electric timp de 60 de ani.
În 1949 au fost puse pe rută şase troleibuze care circulau pe un traseu de aproape opt kilometri – de la Institutul de Medicină până la Gara feroviară. Într-un an, numărul unităţilor de transport a crescut de două ori. Primele troleibuze, de marca MTB, erau fabricate la Moscova şi puteau transporta 60 de persoane. Unul dintre acestea, cel care a fost readus în faţa primăriei, a stat ani în şir ca exponat istoric în curtea Parcului de troleibuze nr. 1.
Primul tip de transport public în Chişinău a fost pe străzile Chişinăului circulă zilnic 328 de troleibuze care deservesc circa 500 mii de călători. Iar curând, Regia Transport electric îşi va suplini parcul cu 90 de troleibuze noi. Pentru procurarea lor, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va oferi mun. Chişinău un împrumut de 10 mln. euro şi un grant de 3 mln. euro.

.

Natalia Hadârcă

Timpul. – 2009. – 13 oct., Anul VIII-183(1157)http://www.timpul.md/node/4474
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s