Catedrala romano-catolică Providenţa Divină

Biserica Romano-Catolică Providenţa Divină

Istoricul acestei biserici datează de la 11 iunie 1834 , atunci când comunitatea romano-catolică din Chişinău a început negocierile cu autorităţile locale şi cele guberniale pentru construcţia unui edificiu. Pentru început comunitatea acumulase suma de 2000 ruble ruseşti, dar după elaborarea proiectului de construcţie a bisericii cheltuielile au fost estimate la 33.064 ruble.

Conform legilor Imperiului Ţarist, înainte de a începe construcţia unei biserici documentele erau examinate de către organele abilitate din Rusia. Abia în 1839 comunitatea romano-catolică din Chişinău a obţinut acest acord. La 31 martie 1839 documenrele au fost prezentate ţarului Nicolae I, care “a binevoit să aprobe acest proiect”. Totodată ţarul le-a pus la dispoziţie enoriaşilor romano-catolici suma de 20.000 ruble, dintre care 10.000 fără întoarcere, iar alte 10.000 ca împrumut. Pentru supravegherea lucrărilor în noiembrie 1839 a fost format un comitet în frunte cu preotul I. Selvestrovici. Lucrările de construcţie a bisericii au demarat la 6 februarie 1840 şi au durat până în 1843. In acelaşi an, la 6 mai, biserica a fost sfinţită. Primele slujbe au fost oficiate de către preotul Ignaţiu Silvestrovici.
Construcţia bisericii a fost realizată de Ilia Novicov, sub supravegherea arhitectului principal al oraşului, L. Zauşkevici. Biserica are formă dreptunghiulară cu o absidă semicirculară şi cu faţadă flancată de două turnuri-clopotniţe. Pereţii sunt străbătuţi de ferestre înalte în formă de arc, iar în interior sunt încadraţi într-o galerie de icoane. Interiorul corespunde stilului ionic, fiind împodobit cu două şiruri de coloane şi statui lucrate în ghips vopsit, iar altarul este confecţionat din marmoră albă. Deasupra uşii de la intrare, înrămată între două tabernacole, se află corul şi orga.
De la inaugurare şi până la 1848 parohia a fost sub jurisdicţia Dieceziei de la Kameneţ-Podolsk, de la 1848 până în 1918 — Dieceza de Tiraspol şi mai apoi — Diecezei de Iaşi.
În anul 1901, la iniţiativa consiliului bisericesc, în imediata apropiere a bisericii a fost construită o şcoală parohială, care a fost deschisă la 26 septembrie 1901. In scurt timp această şcoală a devenit foarte populară. Aici, împreună cu copiii enoriaşilor îşi făceau studiile şi foarte mulţi copii din familiile sărace. în anul 1902 numărul elevilor era de 96, iar în anii următori a ajuns la 120. O dată cu creşterea numărului de elevi au mai fost construite două clase (la început erau 3 clase), o bibliotecă şi o sală de lectură care au fost date în exploatare în anul 1904. Fondurile bibliotecii au fost adunate din donaţii şi în anul 1935 biblioteca avea la activ peste 3000 de volume. Totodată, biserica şi şcoala au devenit un centru adevătat spiritual al culturii poloneze. Astfel, la iniţiativa comunităţii romano-catolice a vizitat acest centru şi cunoscutul scriitor polonez Henri Sen ke viei.
În anul 1939 curtea bisericii adăpostea şcoala, grădina, terenul de sport etc. întreg edificiul era amplasat pe un teren de 120 ari. In anul 1963 autorităţile sovietice au interzis activitatea religioasă pe teritoriul fostei RSSM. Pe lângă multele biserici ortodoxe care au fost pângărite şi ruinate a avut de suferit şi biserica romano-catolică din Chişinău: au fost distruse casa parohială şi alte construcţii parohiale, iar biserica a fost transmisă în folosinţă Ministerului Culturii al fostei RSSM. Mai întâi în acest local a fost instalată conducerea cineaştilor din republică, apoi studioul “Moldova-film”. La sfârşitul anilor 80 comunitatea romano-catolică din Chişinău, constituită din peste 1200 de credincioşi, a izbutit, în urma unor mari eforturi, să-şi recapete edificiul, unde şi în prezent se desfăşoară o prodigioasă activitate confesională.
Andrei Deleu
Bibliografie:
Petru Starostenco. Biserica romano-catolică Providenţa divină, în “Enciclopedia Chişinău”, 1997.

Din cartea : Locaşuri sfinte din Basarabia. – Ch. : Alfa şi Omega, 2001. – 288 p.
Din cuprins : Biserici din Chişinău. – P. 108-128.

Advertisements

One thought on “Catedrala romano-catolică Providenţa Divină”

  1. Sunt nespus de bucuroasa sa aflu ca in Chisinau se afla o biserica catolica! Ma doare sufletul pentru greutazile ce a trebuit sa traiasca acest sfsnt lacas a Domnului. Voi veni neaparat sa o vizitez, sper sa intalnesc persoane disponibile sa-mi descrie mai precis veata crestinilor catolici in Moldova. Sunt crestina si eu, la inceput ortodoxa dar traind in Italia am devenit catolica. Ma simt ca o fiica a careia parinti au divorzat pentru ca iubesc pe unicul Dumnezeu si iubesc biserica ce costruieste el cu toti crestinii. Ma rog pentru ca acestia sa se uneasca intr-o zi precum este voia Lui.Va invit sa ne unim in rugaciune. Cu dragosre crestineasca va salut pe toti, frati si surori! Rusanda

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s